Hemşirelerimiz, Geleceğimiz

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, SANERC ve Koç Healthcare, Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda sağlık çalışanlarını, öğrencileri ve uzmanları bir araya getirdi.
 Tarih: 15-05-2024 10:22:43
Hemşirelerimiz, Geleceğimiz

Başlığı “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü” olarak belirlenen sempozyum bu yıl 13 Mayıs’ta gerçekleşti. Sempozyumda, sağlık alanında uluslararası konuşmacılar gelecek için önerilerini paylaştı.

Konferansın açılışında katılımcılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve SANERC Kurucusu Semahat Arsel, Türkiye’de ve dünyada her koşul altında büyük fedakârlık altında çalışan hemşirelerin Hemşirelik Haftası’nı kutladı.

 

Koç Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Hemşirelik Haftası Sempozyumu, bu yıl “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü” ana temasıyla düzenlendi. 13 Mayıs Pazartesi günü dünyanın farklı şehirlerinden sağlık çalışanlarını, öğrencileri ve uzmanları Amerikan Hastanesi’nde bir araya getiren sempozyumda hemşirelik mesleğinin geleceği değerlendirildi. 

 

Sempozyumun bu yılki teması, hemşirelik mesleğine dair yapılacak her yatırımın ekonomik ve toplumsal fayda olarak kamuoyuna döneceği inancıyla bakımın ekonomik gücü etrafında şekillendi. Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN) de vurguladığı gibi salgın hastalıklar, jeopolitik çatışmalar, iklim krizi ve finansal istikrarsızlık tüm dünyayı giderek daha da fazla tehdit ederken sağlık hizmetlerinin omurgasını oluşturan hemşireliğe dair algıların yeniden şekillendirilmesi gerekliliği sempozyumun temelini oluşturdu. 

 

Sempozyumun açılışında katılımcılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (SANERC) Kurucusu Semahat Arsel, “Hepinizin Hemşirelik Haftası’nı kutluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum” dedi. 

 

VKV Sağlık Kuruluşları (Koç Healthcare) CEO’su Dr. Erhan Bulutcu ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ sempozyumun açılış konuşmalarını yaptı.

  

Hemşirelik Haftası'nı kutlayan VKV Sağlık Kuruluşları (Koç Healthcare) CEO’su Dr. Erhan Bulutcu konuşmasına, hemşirelere ve daima onları destekleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (SANERC) Kurucusu Sayın Semahat Arsel’e teşekkür ederek başladı. 

 

Tüm dünyada iş birliği döneminin başladığına dikkat çeken Bulutcu, "Bugün artık hastaneler, üniversiteler, endüstri, teknoloji şirketleri ve sigorta şirketleri yeni iş birlikleri geliştirecek. Hemşireler bu süreçte sağlık verilerini organize eden, paylaşan koordinatör konumuna yükselmiş durumda. Özetle, hemşirelik bu yeni sistemin omurgasını oluşturuyor diyebiliriz" dedi.

 

Sağlık alanında yepyeni bir döneme girildiğini ifade eden Dr. Bulutcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün yapay zekâ, 2-3 yıl içerisinde patoloji ve radyoloji hizmetleri gibi her alanda doktorların en büyük yardımcısı konumuna yükselecek. Aynı zamanda sağlık hizmetlerinde hem yatan hem ayakta hastaların tedavisinde hemşirenin elindeki en büyük güç yine yapay zekâ olacak. Dolayısıyla hemşirelik eğitimlerinde bilgi sistemlerine ve teknolojilerine büyük yer ayrılması gerektiğine inanıyorum. Gelecekte hemşirelerin koordinatörlük rolü daha da önem kazanacak. Çünkü artık bilinçli sağlık tüketicisi dediğimiz kendi sağlık verisini kontrol eden hastalar ön plana çıkıyor. Bu yeni tüketici artık sadece kendisine verilen hizmeti almayacak, hizmeti kendileri seçecekler. Bunu seçerken de uygulamalarla, yapay zekayla hareket edecekler. Bu konuda ise ilk muhatap genellikle hemşireler olacak. Dünya değişiyor, ‘Teletıp’ın tüm dünyada geliştiğini görebiliyoruz. Bu nedenle hemşirelerin koordinatör rollerinin evde sağlıktan dijital sağlık dünyasına kadar her alanda gözle görülür bir şekilde artacağını söyleyebiliriz.”

 

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, sağlıklı ekonomiler için sağlıklı toplumların esas olduğunu hatırlatarak Vehbi Koç Vakfı’nın hemşirelik araştırma, eğitim ve uygulamalarının iyileştirilmesine yönelik 50 yıldır gerçekleştirdiği koşulsuz katkılardan bahsetti. Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nun amacının daha erişilebilir, eşitlikçi, adil ve sağlık çalışanlarını da kapsayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hemşirelerin daha fazla katkı sağlayabileceğini göstermek ve bu alana yatırım yapmayı teşvik etmek olduğunu paylaşan Prof. Karadağ, konuşmasında ICN Başkanı Dr. Pamela F. Cipriano’nun bu yılki açıklamalarını da aktardı. 

 

Dr. Pamela F. Cipriano, her yıl 12 Mayıs tarihinde kutlanan Uluslararası Hemşireler Günü’nün 2024 teması olarak Bakımın Ekonomik Gücü’nü belirlemelerinin arkasında yatan nedenleri Ocak ayında şu sözlerle açıklamıştı:

 

“Hemşirelik, sağlık hizmetlerinin omurgası olmasına rağmen sıklıkla mali kısıtlamalarla ve toplumsal olarak küçümsenmeyle karşı karşıyadır. ICN, algıları yeniden şekillendirmek ve hemşireliğe stratejik yatırımın, önemli ekonomik ve toplumsal faydalar sağlayabileceğini göstermek amacıyla bakımın ekonomik gücüne odaklamayı seçti. Bakış açısını değiştirme zamanının geldiğine inanıyoruz. Dünyada mali krizlerin, sağlık hizmetlerinde genellikle hemşirelik hizmetleri aleyhine bütçe kısıtlamalarına nasıl yol açtığını defalarca gördük. Bu indirgemeci yaklaşım, hemşireliğin sağlık hizmetlerine ve bir bütün olarak topluma sağladığı önemli ve sıklıkla yeterince vurgulanmayan ekonomik değerinin kaybolmasına yol açmaktadır.” Cipriano, hemşireliğe yeterli finansmanın sağlayabileceği yatırımın getirisi konusunda politika yapıcıların ve sağlık yöneticilerinin daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek, “COVID-19 salgınından alınan derslerden yola çıkarak ve çatışmalar, iklim krizi ve finansal istikrarsızlık nedeniyle dünya genelinde toplumların sağlığına yönelik artan tehdidin farkına vararak, bakış açısı ve politikada bir değişikliği savunmada doğru zamanının geldiğine inanıyoruz” demişti.  

 

Oturum başkanlığını Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Oflaz’ın üstlendiği Hemşireliğe Yatırım başlıklı panelde, Sağlık Bakanlığı’ndan Uzman Hemşire İlkay Akçay, “Hemşirelikte Özlük Hakları ve Geleceğe Yönelik Stratejiler” konulu bir sunum yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) Kurucusu Prof. Dr. Gülseren Kocaman, “Hemşirelik Bakımına Yatırım” üzerine konuşurken; Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş, “Hemşirelik Mesleğinin Gelişimine Yatırım” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Panelde, Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayişe Karadağ, “Vehbi Koç Vakfı Hemşirelik Eğitimi ve Uygulamaya Yatırım” konulu konuşmasını gerçekleştirdi.

 

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik’in başkanlığını yaptığı konferansta ise Dünya Sağlık Örgütü’nde Sağlık İşgücü Departmanı Sorumlusu olarak görev yapan Dr. Carey McCarthy, “Hemşireliğe Stratejik Yatırım” temalı konuşmasını gerçekleştirdi.

Etiketler
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş